Nabohjælp

Nabohjælp betyder ikke, at vi oprettet et privat vagtværn. Det betyder derimod, at vi søger at begrænse risikoen for indbrud og hærværk. Muligvis kommer naboen først når skaden er sket. Dette overflødiggør dog ikke ordningen. Jo hurtigere vi anmelder, jo friskere spor politiet får, desto bedre opklaringsmuligheder har politiet.

Opdager du en skade eller noget mistænkeligt, beder vi dig hurtigst muligt ringe til politiet.

Roskilde politi kan du få fat i på følgende måde:

Politi 114, når du ser noget mistænkeligt.
Alarmopkald 112, hvis du ser et igangværende indbrud.

Først må du sikre dig selv
Først må du naturligvis selv gøre, hvad du kan for at undgå ubudne gæster. Sørg derfor, at alle døre er låst, når du forlader huset – også når du går i haven eller aflægger et kort visit hos naboen eller andre.

Sørg for at vinduerne er sikret, så de ikke lige kan lukkes op udefra. Er du borte om aftenen eller i flere dage, kan du benytte tænd- og sluk- ure til lamper og/eller radio så der er lys m.v. som sædvanligt. Ved hjælp af et relæ kan du få dørlampen til at tænde, når der ringes på døren.

Benyt politiets udstyr til at mærke ejendele. Det kan lånes gratis på politistationen, og mærker med “Operation mærkning” følger med. Tag fotos af værdierne, og gem dem et sikkert sted. Særlig værdifulde ting bør altid opbevares i en bankboks.

Lås ikke skuffer og skabe. Det fører kun til unødigt hærværk. Tyvene skal nok få dem åbnet.

Sæt hængelås på havelågen når du rejser væk i længere tid. Høj bevoksning foran huset gør det lettere for tyvene at operere.

Nabohjælp
Det skaber ekstra tryghed og sikkerhed, når man ved, at naboerne holder øje med huset. Fortæl derfor dine naboer og genboer om dine arbejdstider med videre, og aftal med dem, at de holder øje med dit hus når du ikke er hjemme. Hjemmearbejdende, deltidsarbejdende og folk med skæve arbejdstider, har særlig gode muligheder for at iagttage uvedkommende.

Skal du rejse, fortæl da naboer og genboer, hvor længe du skal være væk. Giv eventuelt en af naboerne en nøgle til huset, så dit lys kan blive tænd og slukket som normalt. Bed også naboen vande dine blomster og planter. Blomster og planter, der dag efter dag hænger med hovedet, samt højt græs, fortæller tydeligt, at ingen er hjemme.

Ser du mistænkelige fremmede personer, f.eks. personer der interesserer sig påfaldende meget for et eller flere af husene, læg da mærke til deres udseende. Det gælder først og fremmest deres højde, legemsbygning, alder og evt. særlige kendetegn som tatoveringer, ar eller andet. Du bør naturligvis også lægge mærke til påklædning og hårfarve, selv om begge dele hurtigt kan ændres.

Observerer du mistænkelige personer, kan du evt. give dig i snak med dem på en venlig måde. Du kunne f.eks. tilbyde at “hjælpe” dem, hvis de søgte noget. Holder der biler, du ikke kender – med eller uden fører – læg da mærke til registreringsnummer, bilmærke, farve og om muligt bilens alder. Bilen kan måske bruges til at fjerne tyvegods. Den kan også være stjålet. Politiet kan hurtigt sige, om der er tale om en stjålet bil, når de får registreringsnummeret.

Har du andre ideer til naboovervågning, så træf aftale herom med dine naboer og genboer. Du må også meget gerne videregive dine ideer til andre af vejens beboere og til medlemmer af grundejerforeningens bestyrelse.

Med god naboovervågning gavner du ikke blot dig selv og dine naboer, men hele kvarteret.

Tilmeld dig Nabohjælp på www.nabohjælp.dk